Efedrin (Ephedrine) ( Detaylı ) Nedir ?

Efedrin (Ephedrine) nedir ve ne işe yarar ?



Efedrin sempatomimetikler grubuna aittir. Bir hormon bileşiği değildir. Birincisi, efedrin, açık yağ yakma özelliklerine sahiptir. Bir yandan, bu durum, efedrin vücutta ısı üretmesine neden olur (termogenez). Basitleştirilmiş efedrin vücut ısısını hafifçe arttırarak vücudun normalden daha fazla kalori yakmasına neden olur. Öte yandan, efedrin, zayıf LT-4'ü (liotironin) daha kuvvetli LT-3'e (liotironin) dönüştürmek için tiroid bezini uyarır, böylece metabolizmayı hızlandırır.

Hem metilzantin kafeini hem de aspirinin ek alımıyla birlikte yağ yakma etkisi neredeyse iki katına çıkarılabilir. Bilimsel araştırmalar, 25 mg efedrin, 200 mg kafein ve 300 mg aspirinin kombinasyonunun sinerjik bir etki üretmek için ideal olduğunu göstermiştir. Bu kombinasyonu günde üç kez, yemekten yaklaşık 30 dakika önce uygulayanlar, yağları önemli derecede yakacaktır. Rakip vücutgeliştiricileri bunu bir süre takdir ettiler. İkincisi, efedrin antikatabolik özelliklere sahiptir. Dolayısıyla, özellikle diyet yaparken kas sisteminin korunması için yararlıdır.



Son olarak, sporcular sıklıkla bir "eğitim güçlendirici" olarak efedrin kullanıyorlar. Santral sinir sistemi (MSS) üzerinde hafif bir amfetamin benzeri bir etkiye sahip olduğu için konsantrasyon, ihtiyatlılık ve sinir ve kasların etkileşimini iyileştirir. Bu amaçla, egzersizden yaklaşık bir saat önce 25-50 mg efedrin alınır. Sporcu, egzersiz sırasında enerjide % 5-10'luk bir artışla kendini gösterebilen bir enerji artışını hisseder.

Yine, bu durumda da, etki kafein ve aspirin (ler) alarak iyileştirilebilir. Bu amaçla kullanılan efedrin, haftada üç defadan fazla alınmamalıdır; Aksi halde vücut kendisine alışır ve "boost etkisi" azalır ve daha yüksek dozajlara ihtiyaç duyulur.

Efedrin (Ephedrine) Yan etkileri; daha hızlı kalp atışı, uykusuzluk, titreme (parmakların titremesi), baş ağrısı, baş dönmesi, yüksek tansiyon ve iştahsızlık şeklinde kendini gösterebilir. Yüksek tansiyon, tiroid bezinin şiddetli bir hiperfonksiyonu, düzensiz kalp ritmi veya yeni bir miyokard infarktüsü mevcut olduğunda efedrin alınmamalıdır.


on 29 Kasım 2019 Cuma | | A comment?
0 responses to “Efedrin (Ephedrine) ( Detaylı ) Nedir ? ”

Leave a Reply